top of page
Ara

Crowdsourcing (Kitle Kaynağı) Kullanımı Çeşitleri ve Yaratıcı Örnekleri

Crowdsourcing, günümüz iş dünyasında en büyüyen trendlerden biri olmaya aday. Günümüzde kullanılan, yaygın olarak kabul edilen dört çeşit crowdsourcing (kitle kaynak) türü bulunuyor. Bu crowdsourcing çalışması yöntemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.





1) Mikro Görevler 🧩


Mikro görev kitle kaynak kullanımı, kapsamlı bir projeyi, büyük bir topluluğa dağıtılabilen çok sayıda, küçük ve hızlı mikro görevlere bölme uygulamasıdır. Örnek olarak veri etiketleme, veri kategorizasyonu, sentiment analizi gibi projeler verilebilir. Mikro görevler tipik olarak şu özelliklere sahiptir:


· Kolay ölçeklenebilirler ve birçok kişi tarafından yapılabilir.

· Kişilerin görevleri anlaması kolaydır.

· Proje, ünitelere bölünmüş görevlerden oluşur.


2) Makro Görevler 👨🏻‍💻


Makro görevler bir projenin, belirli ilgili çalışma alanında uzman olan, şirket dışı yetenekli gruplara veya bireylere verilmesidir. Makro görevler, mikro görevlerden farklı bir kitle kaynak (crowdsourcing) çalışması türüdür. Makro görevler tipik olarak şu özelliklere sahiptir:


· Bağımsız olarak yapılabilirler.

· Sabit bir proje süresi vardır.

· Özel beceriler gerektirirler.


3) Kitle Fonlaması 💸


Büyük bir kalabalığın veya topluluğun, farklı büyüklüklerde geri ödeme, servis, hisse vb. karşılığında veya karşılıksız olarak bir başlangıç ​​projesine veya şirkete para olarak katkıda bulunmasına denir.


4) Topluluk yarışması 🎉


Bir proje için bir yarışma düzenlenir, büyük bir topluluğun yarışmaya katılımı sağlanır ancak yalnızca sınırlı sayıda kazanan katılımcı bu yarışmayı, dolayısıyla ödülü kazanır.


Tabii ki işletmelerin kitle kaynak kullanımı (crowdsourcing) modelini kullanabileceği daha yaratıcı birçok yol var. İşte crowdsourcing (kitle kaynak kullanımı) fikirleri.


Yüklerinizden Kurtulun


Bazı şirketler, benzersiz kitle kaynak yöntemini kullanarak maaşlı işçi istihdam etmek zorundalığından kurtulabilir. Bu, şirketin bordro vergilerini ve sigorta primi katkı paylarını ödemekten kaçınmasını mümkün kılar. İş bağımsız bir sözleşme ile yürütüldüğünde, şirket yalnızca maaşlar ve tatil günleri için yapılan ödemelerden değil, aynı zamanda diğer birçok genel maliyetten de kurtulmuş olur. Ofis alanı, personel mola odaları, işçi tazminat sigortası ve diğer ilgili masrafların tümü ortadan kaldırılabilir. Sigorta acenteleri, grafik tasarım şirketleri, giyim üreticileri, montaj şirketleri ve daha fazlası dahil olmak üzere ticari bir fiziksel varlığı kesinlikle gerektirmeyen herhangi bir sektör bunu yapabilir. Bunlar, tamamen telefon ve web siteleri tarafından yönetilebilen şirketlerdir.


Web Siteniz İçin İçerik Oluşturun


İnternetin hakimi içeriktir. Farklı ve ilgi çekici bir şekilde yayınlanan bu değerli içeriklerin üretimi pahalı ve zaman alıcıdır. Bu alanda crowdsourcing kullanımının en iyi yolları, uzmanların veya deneyimli kişilerin web sitesinde bilgilerini özgürce paylaştıkları çevrimiçi bir forum oluşturmak veya bir crowdsourcing şirketiyle anlaşarak toplu içerik üretimi çalışması yapmak olabilir.


Crowdsourcing Aslında Bir Pazarlama Aracıdır!


Reklam maliyetlerinin de enflasyondan kaçamadığını hepimiz görüyoruz. Günümüzde şirketler, ürün ve hizmetlerinin görünür olması için milyonlarca lira reklam ücretleri ödüyorlar. Kitle kaynak kullanımının akıllıca kullanılmasıyla şirketler, şirket imajını güçlendirirken aynı zamanda ücretsiz veya neredeyse ücretsiz reklam alabilir. Kitle kaynak kullanımı kullanan başarılı bir reklam kampanyasına örnek olarak T-Mobile Arkadaşlar ve Aile Planı gösterilebilir. T-Mobile, müşterilerin yönlendirdiği kişilere indirim yaptı. Temel olarak, kitle kaynak kullanımının (crowdsourcing) iş modeli aracılığıyla mevcut müşterileri pazarlama elemanları olarak "kullanarak" yeni müşterilerden oluşan bir ağ oluşturdular. Diğer endüstrilerdeki diğer şirketler tarafından kolaylıkla kopyalanabilen dahice bir stratejiydi.


Bütün bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Şirketiniz, crowdsourcing çalışmalarını kendi ihtiyaçları doğrultusunda nasıl kullanabilir? Bütün bunlarla ilgili bize yazın!



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page